Terugblik op Summer & Dental Camp 2024

In het jaar 2024 heeft Stichting PASpoort weer veel voor en achter de schermen gedaan. Onder andere de organisatie van het jaarlijkse Summer camp voor de kinderen in mei en een vervolg aan het Dentalcamp wat vorig jaar is gestart. Hoe dat precies is gegaan, dat bespreken we met Joyce Ultee.

Wat hebben jullie allemaal gedaan?

Een jaar gaat echt heel snel, in januari zijn we net klaar met het project kerstmanden en dan starten de voorbereidingen weer voor een volgend project.
Ook dit jaar zijn we zelf weer afgereisd naar India om daar aanwezig te zijn voor de organisatie van het dental-camp (een week) en summercamp (twee weken). Laatstgenoemde doen we ondertussen al ruim tien jaar met veel plezier en het is een jaarlijks event waar de kinderen in India echt een heel jaar naar uit kijken.  Wij stiekem ook.

Wat hebben jullie dit jaar gedaan met de kinderen in het summercamp?

Elk jaar proberen we iets nieuws voor de kinderen te bedenken. Zelf verzamel ik heel het jaar door leuke knutsel-ideeën die ik tegenkom. In de voorbereiding kijk ik wat haalbaar is zowel voor de kinderen als op locatie in India. Het is niet altijd vanzelfsprekend dat we alle materialen daar kunnen vinden. Wanneer we het niet kunnen vinden kijken we wat we kunnen meenemen uit Nederland maar dat neemt weer extra kilo’s bagage in beslag. We zijn dit jaar heel creatief geweest met strijk-kralen, iets wat makkelijk was om mee te nemen en vooral heel leuk voor alle leeftijden.

En omdat we ondertussen al heel wat jaren summer-camps organiseren kunnen we ook weer dingen gaan herhalen. De kinderen van toen zijn ondertussen jongvolwassenen. Dus voor de nieuwe lichting is alles nieuw. Ook hebben we leuke spelletjes gedaan.

 

Komen elk jaar dezelfde kinderen?

We organiseren camp voor kinderen in de leeftijd van 5 tot 13 jaar.
Afhankelijk van op welke leeftijd ze voor het eerst bij ons komen zien we de kinderen vaak een aantal jaren bij ons komen. Dat is heel bijzonder om deze kinderen letterlijk te zien groeien, ze gaan naar school, ze ontwikkelen zichzelf zodat ze een betere toekomst hebben. Ook bij medical-camps komen deze kinderen terug.

Hoe was het om dit jaar weer een dental-camp te organiseren.

Tot onze grote vreugde konden we zien dat er al beter gepoetst werd dan het jaar daarvoor. Maar uiteraard kan het altijd beter, we ontvingen weer groepjes voor gezamenlijk instructie ‘tanden poetsen’ en vervolgens werden de tanden behandeld met plakverklikkers om te zien waar de problemen zitten bij het poetsen. Daarna ging iedereen weer individueel bij Dorotha langs.

Hebben jullie nog iets extra gedaan?

We hebben een samenwerking gezocht met een lokale tandarts om de opvolgingen voor de toekomst nog beter te laten verlopen. We zijn dankbaar dat we deze samenwerking hebben, ook wanneer er geen team uit Nederland is kunnen kinderen gewoon naar de tandarts als dat nodig is.

Hoe heb je deze tandarts gevonden?

In de buurt van waar we verblijven reden we vaak op onze scooter langs een tandartspraktijk. (stel je er niet te veel bij voor) de grote van een tuinhuis, maar wel netjes en er zaten altijd mensen. Zo ben ik vorig jaar daar spontaan eens binnen gestapt om te kijken hoe ze werkt en een kennismaking.

Vorig jaar hadden we ook kinderen doorverwezen naar een lokale tandarts maar helaas was de uitwerking niet succesvol verlopen en had die tandarts zich niet aan de afspraken gehouden. Toen hadden we op de laatste dag alle patiënten doorgenomen en overgedragen. Omdat ik gegevens had van haar heb ik haar benaderd. Deze lieve

Dr. Nicyta, was gelijk erg enthousiast over ons werk en de aanpak en wilde ons graag helpen. Zo hebben we steeds contact gehouden en op afstand vanuit Nederland de voorbereiding en planning met haar gemaakt voor dit jaar om alles zo strak mogelijk te laten verlopen.

Hoe hebben jullie dan een selectie gemaakt voor de tandarts?

Ja dat zijn keuzes die we moeten maken, we geven voorrang aan kinderen, en vanuit daar kijken we weer welk type gebit het kind al heeft. Zijn het nog de melktanden of al volwassentanden. Melktanden gaan er nog uit dus dat komt wel goed, maar wanneer er in een gewisseld gebitje al problemen zitten zoals gaatjes dan hebben die voorrang


Waar hebben jullie de controles uitgevoerd?

De eerste 4 dagen heeft Dorota alle controles gedaan vanuit het PAScenter dit is ons multifunctionele centrum, zodat we daarna een selectie hadden van kinderen die doorverwezen moesten worden naar de tandarts. Omdat dit het 2e jaar was hadden we al onze instrumenten uit Nederland achtergelaten zodat we ze dit jaar weer konden gebruiken. Dat is een van de voordelen van ons eigen multifunctionele centrum, we kunnen zorgeloos onze spullen achterlaten, het zal er nog precies zo liggen hoe wij het hebben opgeborgen. Zo is er ooit behandelstoel aangekocht voor een medical camp. Alle instrumenten voor mondhygiëne en tandcontroles, maar ook tandenborstels, tandpasta, handschoenen, mondkapjes en nog veel meer wat over was konden we achterlaten en nu opnieuw gebruiken. Maar door de ervaring van vorig jaar hebben we dit jaar ook extra instrumenten meegenomen. Ook dit jaar weer op de ouderwetse manier, tussen de behandelingen door werden de instrumenten steeds uitgekookt om schoon te kunnen werken. En dan vanaf dag 5 zijn we met groepjes naar de tandarts gegaan met de kinderen om zelf dicht bij de opvolging te kunnen zijn.


Hoe ging te tandarts te werk?

Leuke vraag dat was wel een uitdaging en dan vooral een logistieke uitdaging. De kinderen moesten wel naar de praktijk van Dr Nicyta omdat ze daar alle nodige spullen heeft om behandelingen te kunnen uitvoeren.  Niet alle ouders van de kinderen beschikken over vervoer zoals een scooter (laat staan een auto) en voor een aantal behandelingen moesten ook de ouders meekomen. Gelukkig heeft Lydia een ruime auto waar wel 3x zoveel mensen in kunnen dan bij ons.

Bij een aantal kinderen was het vullen van gaatjes nodig, bij een aantal moest er een tand getrokken worden en een paar kinderen kregen een wortelkanaalbehandeling. Zowel de eerste week als de tweede week hebben we steeds kinderen gebracht. We zijn blij dat alles goed en snel is gegaan met de opvolging.


Komt er volgend jaar weer een Dental Camp?

We hopen zeker weer een Dental Camp te organiseren, we willen graag kijken of we een samenwerking kunnen vinden met een lokale school om daar poets instructies te geven. Zo hebben we in het verleden ook oog Camps georganiseerd en gingen we langs op scholen, maar dan zullen we in een ander periode moeten gaan omdat in de maand mei de kinderen zomervakantie hebben. En dat is juist de periode dat we summercamps organiseren.


Wat doen jullie nog meer wanneer jullie daar zijn?

De dagen zitten vaak goed vol en als alle kinderen aan het einde van de dag naar huis zijn, plannen wij nog huisbezoeken in. Zo kunnen we zien hoe de thuisomstandigheden zijn en waar we hulp kunnen bieden. Het mooie is dan ook dat de kinderen het heel speciaal vinden dat we naar hun huis willen komen. Daarnaast zijn er dit jaar een aantal projecten voor sanitair gestart waar we vorig jaar inspectie voor gedaan hebben.
Dit is een familie die al jaren bekend is bij ons, de jongen woont met zijn moeder en oma ver weg van de dorpjes, ze hebben niets van sanitair of stromend water. Nu


Nog even terug op het zomerkamp. Wat maakt dit zo’n succes al 10 jaar?

“Wij zijn er een paar weken in het jaar en dat is de vakantieperiode voor de kinderen. De kids worden verdeeld in groepen en per week komt er dan een groep naar het kamp. Dan komen ze al vroeg in de ochtend tot het einde van de middag. Op zo’n dag doen we allemaal leuke spellen, gaan we knutselen en eten we met hun. Dat lijkt misschien niet zo bijzonder, maar dat is het wel voor heel veel kinderen. Thuis hebben ze vaak niet zo veel te eten en zeker niet de variatie die wij ze geven. Zo is er elke dag een crew van dames op het zomerkamp die voor het eten zorgt. Verse vis of kip met groenten. Ook fruit is er voldoende en tussendoor krijgen ze wat lekkers te eten en drinken.



Wil je bijdragen aan het Summer & Dental Camp? Dan kun je via deze link een donatie doen via deze pagina.  

Uiteraard hebben we ook weer de jaarlijkse kerstmandenactie. Waardoor de gezinnen in India kunnen genieten van een mand vol lekkers. Voor 10 euro kun je een mand doneren waarmee je een gezin een feestelijke kerst bezorgt én eten voor ongeveer een maand.

Volgende
Volgende

Terugblik op Summer & Dental Camp 2023