Terugblik op Summer & Dental Camp 2023

Met de kerstdagen voor de deur kijken we terug op afgelopen jaar in India. In het jaar 2023 heeft Stichting PASpoort weer een hoop voor en achter de schermen gedaan. Onder andere de organisatie van het jaarlijkse zomerkamp voor de kinderen in mei. Dit keer niet alleen pret, maar ook educatie. Hoe dat precies is gegaan, dat bespreken we met mede-oprichter Joyce Ultee.

Wat hebben jullie allemaal gedaan?

“We hebben weer een succesvol zomerkamp gehad. Dit doen we al tien jaar met veel plezier en het zijn weken waar de kinderen in India echt een heel jaar naar uit kijken. Maar dat was niet het enige dit jaar. Naast dat we een zomerkamp hebben georganiseerd, hebben we ook een Dental Camp in het leven geroepen. De organisatie hiervan begint uiteraard allemaal in Nederland.

De organisatie hebben we samen met mondhygiëniste Dorotha gedaan. Samen hebben we vooraf aan het kamp wekenlang de voorbereiding gedaan. Zo moesten een hoop spullen mee richting India. Alle instrumenten voor mondhygiëne en tandcontrole, maar ook tandenborstels, tandenpasta, handschoenen, mondkapjes en nog veel meer. We wisten van tevoren niet wat we ter plaatse konden kopen én wat er precies nodig. Er kunnen natuurlijk verschillende tand- en gebitsproblemen voorkomen, dus we waren op een hoop voorbereid.”

Waar hebben jullie de controles uitgevoerd?

“In India hebben wij het PAShouse en het multifunctionele centrum PAScenter. Dit is een ontmoetingspunt waar dagelijks vele mensen zich melden met een hulpvraag. Ook voor de tandcontroles hebben we het PAShouse multifunctioneel gebruikt. Dat klinkt professioneel, maar dat was het niet. De basis was er.

In het verleden hebben we ooit een behandelstoel aangekocht voor medical camps en deze stoel kwam nu goed van pas. Met alle instrumenten uit Nederland kon Dorotha haar werk goed doen. Tussen de behandelingen door werden de instrumenten steeds uitgekookt op de ouderwetse manier om schoon te kunnen werken.”

Kwamen er alleen kinderen of ook volwassenen?
“Voor de Dental Camp kwamen veel kinderen langs, maar ook volwassenen of ouders samen met hun kinderen. We ontvingen steeds groepen tussen de tien en vijftien mensen tegelijk. Daarbij begonnen we eerst gezamenlijk met een instructie ‘tanden poetsen’ en vervolgens werden de tanden behandeld met plakverklikkers om te zien waar de problemen zitten bij het poetsen. Daarna ging iedereen individueel bij Dorotha langs.

Als er echte tandproblemen werden geconstateerd door Dorotha, hebben we het kind/de volwassenen doorverwezen naar een lokale tandarts. Op de laatste dag hebben we alle patiënten doorgenomen en in volgende van prioriteit doorverwezen.”

Waarom zijn jullie een Dental Camp gaan organiseren?

“In een land waar de leef- en gezondheidsomstandigheden anders zijn dan bij ons is het extra belangrijk dat je bij de kern begint. Zo zijn er verschillende onderzoeken die aantonen dat er een duidelijke relatie bestaat tussen ontstoken tandvlees en bijvoorbeeld hart- en vaatziekten. Ook is er een verband tussen gebitsaandoeningen en ziektes zoals diabetes. Daarom is het gewoon heel belangrijk om het gebit goed te onderhouden. En dat proberen we vanaf jonge leeftijd mee te geven, zodat het ook weer bij de volgende generatie wordt aangeleerd. Iedereen kreeg dan ook een tasje met tandenborstel, tandenpasta, zandloper en een tongschraper mee naar huis.”

Welke tandproblemen zijn jullie tegengekomen?

“Doordat op jonge leeftijd geen aandacht is gegeven aan het gebit zagen we dat de volwassenen zeer slechte tanden hebben of soms nog enkele tanden hebben.  

Bij kinderen zagen we vooral veel gaatjes. Dat komt dan niet door het vele snoepen, maar vooral door een tekort aan calcium en vitamine D. Daarom geven we ook vitamine D als supplement aan jonge kinderen. Uiteraard is een combinatie van supplementen én educatie rondom gebitsverzorging belangrijk.”

Wat doen jullie nog meer wanneer jullie daar zijn?

“De dagen zitten vaak goed vol en als alle kinderen aan het einde van de dag naar huis zijn, plannen wij nog huisbezoeken in. Zo kunnen we zien hoe de thuisomstandigheden zijn en waar we hulp kunnen bieden. We bespreken dan samen met Lydia en Jane en de ouders hoe we dit kunnen aanpakken. Het mooie is dan ook dat de kinderen het heel speciaal vinden dat we naar hun huis willen komen.

Ook komen er elk jaar weer nieuwe gezinnen op de radar bij ons. Als we dan in India zijn voor bijvoorbeeld het zomerkamp, dan gaan we deze mensen ook bezoeken. Daarnaast zijn er een aantal projecten waar we mee aan de slag gaan, zoals voor sanitair. Dat onderzoeken we dan en gaan we kijken hoe we dat kunnen realiseren.”

Nog even terug op het zomerkamp. Wat maakt dit zo’n succes al 10 jaar?

“Wij zijn er een paar weken in het jaar en dat is de vakantieperiode voor de kinderen. De kids worden verdeeld in groepen en per week komt er dan een groep naar het kamp. Dan komen ze al vroeg in de ochtend tot het einde van de middag. Op zo’n dag doen allemaal leuke spellen, gaan we knutselen en eten we met hun. Dat lijkt misschien niet zo bijzonder, maar dat is het wel voor heel veel kinderen. Thuis hebben ze vaak niet zo veel te eten en zeker niet de variatie die wij ze geven. Zo is er elke dag een crew van dames op het zomerkamp die voor het eten zorgt. Verse vis of kip met groenten. Ook fruit is er voldoende en tussendoor krijgen ze wat lekkers te eten en drinken.

Ook willen we ieder jaar iets nieuws proberen en dan maak ik er een thema van. Zo hadden we vorig jaar het maken van t-shirts en dit jaar was het thema uiteraard de tandarts. Dus een kussentje maken in de vorm van een tand vonden wij wel leuk.”

Op naar het 11e jaar! Komen er nog meer Dental Camps?

“Absoluut! We zijn nu al aan het kijken wanneer we in 2024 weer gaan. Ook in India zijn we aan het kijken of we dit ook extra in een ander dorp kunnen organiseren, zodat het bereik meer kan worden. Hopelijk begin volgend jaar meer nieuws!”

Wil je bijdragen aan het Summer & Dental Camp? Dan kun je een donatie doen via deze pagina.  

Uiteraard hebben we ook weer de jaarlijkse kerstmandenactie. Waardoor de gezinnen in India kunnen genieten van een mand vol lekkers. Voor 10 euro kun je een mand doneren waarmee je een gezin een feestelijke kerst bezorgt én eten voor ongeveer een maand. Doneren mag via deze Tikkielink.

Volgende
Volgende

Naar India: zomerkamp & Dental Camp 2023