Terugblik op een bijzonder jaar met kerst nog om de hoek

De decembermaand is in volle gang. De sint is ondertussen weer richting Spanje en de kerstdagen staan voor de deur. Een perfect moment om terug te blikken op een bijzonder jaar van Stichting PASpoort. Er is een hoop gebeurd in 2022 en het jaar is nog niet eens voorbij, want de welbekende kerstactie komt er aan. Hoog tijd om samen met Joyce het jaar eens te herbeleven en de kerstactie nog eens toe te lichten.

Joyce, wat hebben we een hoop gedaan dit jaar. Eind december 2021 zijn we druk bezig geweest met de nieuwe website en die was in januari écht klaar. Hoe blij ben je daarmee?

“Daar ben ik heel erg blij mee. Het zet de stichting meer op de kaart, want door de content op de website zijn we gewoon veel beter zichtbaar. Wij weten heel goed wat zich in India afspeelt, wat er nodig is en waarom we de acties opzetten. Maar via de website en social media kunnen we dit onze volgers en donateurs ook goed laten zien. Heel belangrijk.”

Dat is zeker waar. Zo is het delen van de foto’s van groot belang. Deze hebben jullie zelf gemaakt, want in mei ben je samen met partner en dochter naar India geweest. Hoe was dat?

“Absoluut een hoogtepunt van het jaar. We keken er ook extra naar uit omdat we natuurlijk twee jaar niet konden gaan door corona en daardoor moesten we alles op afstand volgen. Maar in mei mochten we eindelijk weer en dat was heel bijzonder. Ook omdat onze dochter Olivia voor het eerst mee kon. Zo speciaal om iedereen in Goa weer te zien. De kinderen zijn zo gegroeid allemaal en het is mooi om te zien hoe ze vooruit zijn gegaan. Ook hebben we nieuwe kinderen ontmoet, want vanaf een jaar of vier/vijf komen ze bij ons. We hebben twee weken een summercamp georganiseerd. Diverse spellen met ze gedaan, geknutseld en leuke educatieve bezigheden uitgevoerd. Onze dochter vond dat ook fantastisch met al die kinderen en daar heeft ze het tot op de dag van vandaag nog steeds over. Natuurlijk hebben we ook verschillende projecten bezocht waar we de komende jaren mee aan de slag gaan.”

Ja, heel bijzonder. Op social media hebben jullie tijdens de reis ook meerdere veilingen gedaan. Mooi om te zien hoe de volgers en donateurs meeleven en willen bijdragen, lijkt mij?

“Klopt! Dat was een idee dat daar spontaan was ontstaan. Na zo’n summercamp willen we de kinderen altijd een soort afscheidsfeestje geven. En door de reacties op de veiling konden we daar nog wat extra’s voor doen.”

Mooi! Ook collega’s van Capriole Coffee Service hebben zich dit jaar ingezet voor Stichting PASpoort. Door middel van een bijzonder event – Capriole Cycling - is er een hoop geld opgehaald. Hoe was dat event voor jou?

“Ja, dat was echt waanzinnig. Dat zijn drie collega’s die fietsen voor Stichting PASpoort. Dat was echt ‘wauw’. En niet zomaar een fietstocht, maar van Den Haag naar Sluis en weer terug. Dat ritje rijd ik zelf wekelijks met de auto en dan is het al een heel eind. Die drie mannen hebben zich maandenlang voorbereid en die tocht van 300 kilometer gefietst én daarmee een fantastisch bedrag opgehaald. Heel bijzonder.”

Wat een helden hè? Het streefbedrag was 3000 euro en in totaal is er een prachtig bedrag opgehaald van maar liefst 5834 euro. Wat gaat Stichting PASpoort doen met dat bedrag?

“Tijdens ons bezoek in mei in India hebben we een aantal projecten bezocht en die staan in de steigers om uitgevoerd te worden, mits er genoeg financiële middelen zijn. Met het opgehaalde bedrag kunnen we een aantal septic tanks aanleggen in kleine woongemeenschappen. Daarnaast willen we graag in het voorjaar van 2023 een medisch en mondhygiëne kamp organiseren. Als we in India zijn, verbaast het ons iedere keer weer hoe slecht het gebit van de kinderen is. Maar als de basis van het kindergebit al zo slecht is, is dat dat geen goede start voor de rest van hun leven en kan het ook leiden tot andere gezondheidsklachten. Belangrijk dus dat we dit organiseren volgend jaar en daar zijn we al druk mee bezig.”

Heel belangrijk en goed dat dit kan worden gedaan van het opgehaalde bedrag. Maar net zo mooi zijn de initiatieven om de lieve mensen in Goa iets gelukkiger te maken. Zeker in deze decembermaand door middel van de actie met de kerstmanden. Kan je nog eens kort vertellen wat het inhoudt?

“Zeker! Op 24 december delen we kerstmanden uit aan de gezinnen. Hierin zitten diverse producten zoals rijst, uien, olie en andere praktische dingen die ze voor een maand kunnen bewaren. Maar omdat het kerst is, zit er ook een kersttaart en verse kip in. Kip is echt een luxe product, dus voor hun echt feestelijk. Daarnaast zit er ook altijd een praktisch product in dat zij kunnen gebruiken, zoals een kookpot of iets om eten warm in te houden voor op het land. Echt een mand vol geluk voor iedereen.“

Super. En hoe kunnen mensen in Nederland en België doneren?

“Heel makkelijk! Als je wilt dat ook jouw naam op een van die manden komt te staan kan je via deze link of via de button onderaan de pagina een bedrag naar eigen keuze overmaken. Voor elke 10 euro kunnen we een kerstmand doneren aan een gezin. Dan worden er - ook namens jou - de komende dagen op de markt in India alle inkopen gedaan. Het is uiteraard ook mogelijk om meerdere manden te sponsoren.

Dus met 10 euro maak je één gezin in India heel gelukkig. En volgens mij is er al een flinke donatie binnengekomen van een volger hè?

“Klopt! Vorig jaar heeft Saskia van TUI at Home in Oostburg in de kerstperiode benaderd om zich voor Stichting PASpoort in te zetten. Bij elke reis die werd geboekt in 2022 heeft zij een bedrag opzij gezet en daardoor heeft zij al ruim tachtig manden kunnen doneren. Een fantastische start en zo hebben wij heel veel andere lieve donateurs. In totaal willen we minimaal 300 gezinnen blij maken, maar er staan eigenlijk altijd gezinnen op de wachtlijst en die willen we uiteraard ook een kerstmand geven. Dus alle donaties zijn welkom!”

Vorige
Vorige

Bijzonder bezoek aan India

Volgende
Volgende

Gigantisch bedrag opgehaald met Capriole Cycling